|
.::Menü::. |
|
| |
|
.::Macskatulajdonosoknak!::. |
|
| |
|
eXtrák |
|
| |
|
.::Miau!::. |
|
| |
|
.::Macskafélék!::. |
|
| |
|
.::Egyéb macskadolgok::. |
|
| |
|
.::Macskafajták::. |
|
| |
|
.::Videók::. |
|
| |
|
.::Elvihető!!!::. |
|
Ha szeretnél hirdetni, írj mailt! | |
|
.::Garfield::. |
|
| |
|
: ))) |
|
| |
|
.::Macsek::. |
|
| |
|
.::Vers-klikk a startra::. |
|
Start | Stop
| |
|
♥ |
|
tartalom | |
|
.::Újság-tár::. |
|
| |
|
FONTOS!!!! |
|
| |
|
~<[E]>~ |
|
| |
|
|
|
Hihetetlen,de igaz |
|
Luxuskávé – macskaürülékből
2004.09.24. 19:53
Luxuskávé – macskaürülékből
Egy kanadai élelmiszerkutató utánajárt, miként lehetne más módon előállítani a világ legdrágább kávéját. Jelenleg ugyanis egy cibetmacskaféle bélrendszerén áthaladva fermentálódik a kincset érő Kopi Luwak.
A Kopi Luwak nevű kávé egészen sajátos módon készül: a kávébabokat megetetik a közönséges maláji pálmasodró (Paradoxorus hermaphroditus) nevű állattal, amely egy Délkelet-Ázsiában honos, fán élő cibetmacskaféle. A kávészemek végighaladnak az állat bélrendszerén, majd megjelennek az ürülékben. Miután abból kinyerték, a kávé pörkölése és ízesítése következik.
A Kopi Luwak ára nagyon magas, kilogrammonként több mint ezer amerikai dollárba kerül. Bár korábban is keveset állítottak elő belőle, az indonéziai politikai zavargások miatt mára évi 230 kg alá csökkent a termelés.
Massimo Marcone, az ontarioi Guelph Egyetem kutatója azt vizsgálta, hogy miként lehetne utánozni a pálmasodró bélrendszerében lezajló folyamatokat. Hosszasan keresett olyan területeket, ahol valamilyen cibetmacska és kávécserjék egyaránt megtalálhatók. Megvizsgálta az afrikai cibetmacskával (Viverra civetta) megetetett, és annak ürülékéből kinyert kávészemekből készült kávé minőségét, és összevetette azt a Kopi Luwakkal.
Jobban emészt
Azt tapasztalta, hogy az emésztés során mindkét esetben apróbb szakaszokra töredeznek a kávészemekben található fehérjék, ami jelentősen javítja a kávé ízét. Más fehérjék pedig teljesen kioldódnak a szemekből, így csökken azok keserűsége.
A pálmasodró belében azonban jobb minőségű fermentáció megy végbe, mint afrikai rokonáéban. Marcone azt is felismerte, hogy az állatok bélrendszerében lezajló folyamat lényegében megegyezik a kávé úgynevezett nedves erjesztése során végbemenő enzimatikus emésztéssel. Ráadásul mind a természetes, mind a mesterséges feldolgozásban ugyanolyan tejsavas baktérium vesz részt.
A kutató biztos abban, hogy mesterségesen is tökéletes Kopi Luwakot lehetne előállítani, azonban mégsem valószínű, hogy erre sor kerül. A Kopi Luwak ugyanis éppen azért adható el olyan drágán, mert a vásárlóknak fontos az a momentum, hogy italuk megjárta már egy cibetmacska alfelét is. Másrészt – el kell ismerni – ez a különleges kávé sajnos jóval kevésbé ízletes, mint olcsóbb, hagyományos társai.
| |
|
|
|